Direktlänk till inlägg 18 november 2008

Ett inlägg du tryggt kan hoppa över

Av Anders - 18 november 2008 11:10

Ålrajt, nördigare än så här blir inte Med en kniv! Det är ett löfte.


Jag har redan i ett tidigare inlägg pratat om att jag skriver läsdagbok, och hotat med att presentera en slags statistisk genomgång av senaste sexårscykeln. Och herregud, här är den! Jag vet ärligt talat inte varför det här ska stå på min blogg, men det ska det tydligen. Kanske ska man se det som en manifestation av kul att ni kom, men det här är mitt ställe och här gör jag som jag vill. Alltså ekvivalenten till att spela typ Einstürzende Neubauten hela julfesten, för ni spelar ju alltid er musik när vi är hos er. (Man kan också se det som utslag av obehagligt intellektuellt skryt, men det vill jag väl inte tro.)


Jag gör alltså ett slags bokslut (bok-slut! Get it, ha ha haaa?) vart sjätte år, där jag kollar av vad jag läser, när jag läser, hur jag läser. Det är kul både för att det pekar å mönster och för att det gör det möjligt att utmana mig själv (Nästa år, Anders, då måste det fanimig bli flera albaner. Du kan inte gömma dig bakom Kadaré i all evighet). Såhär ser mitt andra bokslut ut:


Jag har läst 343 böcker (alltså 4,8 i månaden) av 237 författare.


De sista fyra åren har jag ålagt mig att läsa jämställt. Japp, kvoterat, åhusåhemskt! Varannan damernas har pushat mig att upptäcka massor av grymma författarskap jag kanske inte hade hittat annars, och jag kan varmt rekommendera det. Numera går det av sig självt. Jaha men spelar det nån roll då? Det tror jag faktiskt att det gör. Jag skriver som yrke, och att se till att få så bred inspiration som möjligt tror jag hjälper mig att vara medveten som författare. Dom första två åren i cykeln drar ner snittet något, men det känns ändå rätt bra att jag landar på 46% böcker skrivna av kvinnliga författare.


Mest lästa författare under dom här åren är Iain Banks (8 böcker), Caryl Churchill (7 böcker) och Barbro Lindgren (6 böcker).


Dom här 343 böckerna kommer från 26 olika länder. Tyvärr är bara 6% av böckerna skrivna av författare som inte är européer eller amerikaner. Det vill jag bli bättre på!


Jag läser föga överraskande mest i juli (7 böcker i snitt), men underligt nog minst i maj (3,3 böcker i snitt). Mycket att stå i på jobbet innan semestern kanske?


Och avslutningsvis, här är några av mina mest minnesvärda läsupplevelser från dom sista sex åren:

Sara Lidman: Jernbane-eposet

Magnus Mills: Stängslet, På Orientexpressen intet nytt och Three to see the king

Caryl Churchill: Far away

China Miéville: Perdido Street Station

Stefan Mendel-Enk: Med uppenbar känsla för stil

Amelie Nothomb: Anti-Christa och Underkastelsens sötma

Muriel Spark: Förarsätet

Audrey Niffenegger: The time-traveller's wife

Iain Banks: The Algebraist


Nu är jag klar. Förlåt.

 
ANNONS
 
Julia

Julia

18 november 2008 13:13

Jag kom av mig i mitt statistikande någonstans i mars av någon anledning, och då är det inge roligt för då stämmer det i alla fall inte sen.

http://juliaskott.wordpress.com/q

 
Anders

Anders

18 november 2008 23:33

Vet att du lider av svår bibliofili, Julia, det har jag hört av Loppan. Sympatiserar med din tappade tråd! Det går ju dock att läsa böcker utan att mikrorecensera dom och sätta pinnar bakom små landsförkortningar också. Har jag hört.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lisa

19 november 2008 11:09

vet inte om jag skall bli mest imponerad av antalet böcker, eller det faktum att du för statistik. Eller kanske att du gör BOKSLUT var 6:e år... ? Anders. du imponerar stort.

 
Anders

Anders

19 november 2008 12:10

Nä nu blir jag blyg! Tack! Kan faktiskt varmt rekommendera läsdagbok. Det tar nästan ingen tid och är ett väldigt bra verktyg för minnet. Välkommen hit Lisa! (Vem av Lisorna i mitt liv är du? Eller rentav en alldeles okänd Lisa?)

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Med en kniv! med Blogkeen
Följ Med en kniv! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se