Direktlänk till inlägg 28 november 2008

Om att vara gift med en fanatiker

Av Anders - 28 november 2008 11:54

Jag är en tämligen måttlig julälskare. Jag gillar maten i några dagar, jag gillar det lugn som i bästa fall sänker sig framåt juldagen. Jag kan drabbas av ett väldans mysigt mys, men i så fall först runt den 23:e på kvällen, när granen väl är klädd.


Loppan älskar jul. Med en kniv. Vilket inte är samma sak som att hon skulle vilja fira jul varenda dag året om. Tvärtom, Loppan vårdar sin julstämning, suger på den, pysslar med den som en ömtålig planta. Till exempel har hon talrika skivor och band med julmusik (högstämda munkar, Elvis, Anders F Rönnblom och Jag såg mamma kyssa tomten - hela linjen) som hon strängt förbjudit sig själv att lyssna på före första advent. Eller 1:e december, vilket som inträffar först. Och vid nyår går en sträng bortre gräns - slut utan prut! Det hinner dock bli några varv ändå, kan jag meddela.


För mig har före jul dessutom oftast varit en deadline, så december har tenderat att vara en stressig månad, med julstöket som en enerverande summerton ovanpå. Åh, nu är det bara tre veckor kvar, tindrar Loppan. Ugh, säg inte så, jag har fan en miljon grejer som...stånkar jag. Det är lite underligt att en månad om året vara så totalt ur fas med den man älskar.


Fast jag tycker Loppan sköter sitt beroende snyggt för det mesta. Hon tassar ut i köket, varifrån jag bara nätt och jämt kan urskilja Bing Crosbys pinglande bjällror och kärnfamiljshyllande smetstråkar. Hon pyntar i småportioner, så att jag får konfronteras med och vänja mig vid en tomte i taget. Och hon köper papper, band och etiketter som hon gömmer längst upp i städskåpet tills det är dags. Ibland liksom skuttar hon med ett hemlighetsfullt leende, men oftast ser hon bara lite extra glittrig ut i ögonen.


Trollet kommer att bli en julälskare, nåt annat kan jag inte tänka mig. Då får hans mamma stå för entusiasmen och pirret och förväntan. Medan jag får vara lektionen i tålamod och styrsel och sans och det är ju faktiskt inte riktigt jul ännu. Surarslet som ,försöker jag intala mig, behövs för att själva julen ska bli det där myset. Som den ju i slutändan oftast blir.

 
 
Mia

Mia

28 november 2008 12:38

Jag är mycket avogt inställd till julpynt. Porslinstomtar får mig att se rött. Fast i år har jag blivit lovad att få elda små halmbockar. Det tycker jag ska bli roligt. Och så har jag fått en chokladkalender, men det kanske inte räknas som pynt..

http://miahellstrom.driftig.nu

 
Sofia

Sofia

28 november 2008 13:06

Skönt att veta att jag och min gamla mamma inte är ensamma om agt vara riktiga julhitlers :) Fast jag har haft pyntat ända sen i böjan av november...

Ang. vinpimplingsklänningen: Du har rätt!

http://sofiasko.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

28 november 2008 13:21

Sofia - ni är fler. Jag känner en snubbe som la sin skatteåterbäring på att köpa tomtar (i augusti!). Tvåtusen spänn blev många tomtar.

Mia - det ska understrykas att porslinstomtar inte är nån stapelvara härhemma. Loppan kör med rätt stramsnygga grejer. Tänk Jaspar Conran goes 10-kronorsbutiken, typ. Elda små julbockar låter som nåt som skulle kunna jaga julstämning även i min krokiga decemberkropp! Chokladkalender är en väldigt stor godisförpackning i min bok, inget pynt.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Bloggblad

Bloggblad

28 november 2008 16:42

Men titta vilken trevlig blogg jag hittade! Livsfarligt - jag hinner inte med fler...

För mig räcker det med en hyacint, en röd duk och några ljus för att bli jullycklig, (okej då, en ask Alladin med) men varje år när jag försöker dra ner på nåt, protesterar de delar av familjen som inte sopar barr och kokar skinka.

MEN - jag smyger in förändringar.... farfars broderade bonad försvinner spårlöst... en porslinstomte gick sönder... en duk blev obotligt fläckig... etc.

http://www.bloggblad.blogspot.com

 
Ingen bild

Ola

28 november 2008 16:55

Bytte för ca 2 år sedan helt inställning till julen. Förr om åren var jag på helt motsatt kurs som din maka, nu äger jag 2 flyttkartonger med julpynt som jag bara väntar på att få sprida i lägenheten. Hoppas att min låtsassambo står ut...

 
Ingen bild

anna

28 november 2008 22:43

Å heja Loppan! Jag är också en julfanatiker, fast lite i smyg för jag kan inte riktigt försonas med det. Det kännsav nån anledning som att jag borde vara en av de där julhatarna som förknippar jul med noréndramer och advent med dåliga skämt. Men jag älskar julen! Jag har redan skrivit listor på julgodis jag ska koka och julmat jag ska laga. Kola, tryfflar, ris á la malta och revbenspjäll är måsten, men julpynt är min största hangup, särskilt julgranskulor. Jag samlar på dem. Helst antika, annars handblåsta. En och annan fabriksgjord och glittrig slinker också med. Jag har lagt ner en smärre förmögenhet på julgranskulor, idiotiskt eftersom de alltid går sönder. Men oj, oj - de handblåsta glaskulorna från Murano från Venedig är inte att leka med! De ser ut som små juveler och jag vårdar dem därefter. Nu är det nedräkning tills det är dags att klä granen (det måste vara dan för dan, aldrig inte tidigare, det är fusk). Tills dess ligger juvelerna på vinden, väl inslagna i silkespapper i en lyxig pappask med sidenband om. Fast jag har redan varit där och tjuvtittat ett par gånger...

 
Anders

Anders

29 november 2008 11:49

Bloggblad - jag förstår hur du känner! Jag är ny i bloggosfären, men känner redan att jag följer lite fler bloggar än jag har tid med. Och då är jag ändå pappaledig! Att börja förinta julpynt känns lite drastiskt och tidigt här, tycker jag nog, fast vilken rolig bild! Hur många år dröjer det innan du är nere på hyacint-duk-ljus-optimum? Finns det en masterplan?
Hursomhelst: roligt att du hittade hit, tack för snälla ord, och vet att även sporadiska besökare är mer än välkomna!

Ola - är det verkliogen bara två år sen? Tycker det känns som jag har pysslat julpynt hemma hos dig dom sista tolv åren åtminstone. Eller är det så att dom sista två åren har det liksom blivit allvar? Mindre julbanan och en kamel gjord av äggkartonger, mera julkrubba och glittriga små kulor? Din version av julmys har jag för övrigt alltid känt mig sjukt hemma i.

Anna - tror aldrig jag har träffat nån riktigt julkule-conesseur (stavas det så?) förut. Julkulor är för övrigt lätt mitt favoritpynt också, möjliga att uppskatta helt fristående från julemys. Sättet en mattröd kula fångar ljuset på är mycket vackert. Loppan blev för övrigt helt lycklig när hon läste din kommentar. "Åh, vi behöver flera kulor!"

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Bloggblad

Bloggblad

29 november 2008 21:55

Sen barnen växte upp och flyttade, har jag liiiite mer att säga till om. Men konstigt nog kändes det lite fel att inte kunna hänga upp lingongardinen i köket då jag bytt anordning... Moi? Som inte vill...

Jag började blogga sommaren -05 eftersom jag var låst hemmavid då. Hade bara tänkt pröva ett par veckor... men är kvar. Har lärt känna mängder av supertrevliga människor och fått vänner som jag träffat live, inte går det att hoppa av då!

http://www.bloggblad.blogspot.com

 
emma

emma

29 november 2008 23:37

Loppan i mitt hjärta! Jag blir lycklig när jag hör talas om denna vurm för årets trevligaste högtid. Om jag fått skulle jag också springa runt med tjockt vitt skägg och metallbågade glasögon lite nu och då. Snart är den ju här också, julen! vi gör en alternativ julkonsert på jobbet och jag försökte tjata in att vi skulle spela mariah careys julplatta i foajén före och efter. blickarna jag fick av mina kollegor förklarade tyst att det kanske finns bättre lösningar på foajémusikfronten. det är nog inte ens idé att ta upp min näst bästa julskiva på förslagslistan heller. den heter "snowed in" med hanson.

http://kanskehappysally.blogspot.com

 
Anders

Anders

30 november 2008 14:47

Emma- det är fint hur den här kommentarstråden börjar framstå som nåt slags AJ (Anonyma Julälskare)-bekännelseforum. Alla inlägg verkar signalera att det finns nåt lite lite skamligt med att gilla julen när man är vuxen. I själva verket tror jag att ni julälskare är i majoritet. Men som allt som är glittrigt och fint och snällt är det hemskt mycket lättare att säga "Ämen faan vad töntigt" än att försvara det. Och då blir det liksom det som hörs.

Bloggblad - jag tror dig verkligen! Känns redan som jag hittat en massa roliga människor som jag på intet vis vill tappa bort. Angående lingongardinen så är det ju svårt att bryta vanor oavsett vad man tycker. Man är som en gammel cirukshäst. Och kon och båset och ja, du vet.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards