Alla inlägg under november 2008

Av Anders - 10 november 2008 23:09

Vid sidan av att peka ut allt som är prickigt (till exempel mammas fräkniga ben) och pappas finurliga påhitt Var är katten? är Hjälpa till just nu en av Trollets favoritgrenar. Han dammar och sopar och plockar ur diskmaskinen och plockar i tvättmaskinen med enorm entusiasm och stor koncentration.


Och jag är beredd att sätta en bra slant på att nån gång, om sisådär femton år, så kommer jag att slå honom i huvet med det. Jag kommer till min häpnad att höra mig själv säga: Du gjorde mer här hemma som ETTÅRING. 


Vissa slagträn är helt enkelt för bra för att kastas bort.

Av Anders - 10 november 2008 22:44

Trollet rusar som vanligt fram genom livets stora och små milstolpar som en glad ångvält. Dom sista dagarna har macka, katt och hemma tillkommit i det egna ordförrådet, utan att vi egentligen lärt honom. Nu är vi strax hemma, säger jag på vägen hem från affären. Hm-ma! säger han plötsligt. Ord och begrepp han förstår (men uttalar ba-BA!) ökar så fort att det knappt går att hänga med.


Igår fick han för första gången syn på månen, som han tidigare bara sett i sina bilderböcker. Den tittade fram mellan regnmolnen på svarthimlen ibland medan vi åt middag. Han var superfascinerad, det märktes att han visste vad han såg, och så fort den försvann bland molnen igen tittade han irriterat på mig, pekade och kommenderade BAH! Och jag försökte förklara att det liksom inte är pappa som bestämmer när det gäller just det där, men det var han skeptisk till.


Idag på babysimmet välte han i vattnet från en flytande madrass. Jag var där och tog emot honom, men hann inte få riktigt grepp innan han fick huvudet under vattnet. Kom upp, spottade och fnös, HELT oberörd, som om det vore ett organiserat Å nu dyyyker vi!-dyk. Noll kallsup. Så jävla cool knatte man har.


Men störst är ändå att han idag börjat säga sitt eget namn. Helt plötsligt, som så ofta, precis efter att Loppan kommit hem och vi låg på sängen alla tre och pratade om dagen. Hans namn kom såklart upp ett antal gånger, och plötsligt säger ungen Ee-jis (Vilket alltså är en bra approximation av Elis, för er som inte vet hans civila namn, inte en ultraknackig approximation av Trollet) och pekar på sig själv med två pekfingrar och ett brett leende. Stort!


Jag ligger som vanligt lite efter, men kan skryta med att jag idag orkat hänga kvar i telefonkön till SJ:s kundtjänst (sitter det en enda människa där? Är det nån som vet?) hela vägen fram TVÅ gånger, under en sammanlagd tid av 46 minuter. Fick nämligen föga oväntat plötsligt upptaget-ton i örat när jag hade "Plats nummer ett. I kön" första gången. OCH lyckades ändå förklara mitt ärende lugnt och sansat när jag kom fram. Zen, fanimig!

Av Anders - 10 november 2008 11:22

Du kan inte undvika dom. Det är nämligen så jävligt ordnat att om du ska köpa något mera avancerat än en bunt skrivpapper på nåt av dom stora hemelektronik-ladorna så MÅSTE du prata med en av dom. Innesäljare, kallas dom. Och jag vet var dom hittar dom. Dom kollar upp vilka som var dom värsta, fliningaste mobbartyperna på sina högstadieskolor och headhuntar.


Innesäljare har nyhockey eller förortsslick, blå skjorta med breda manschetter och en slips i klara färger. Dom heter saker som Robin, Arash, Sandro och Simon. Och du är tvungen att ha med dom att göra. Vilket inte är samma sak som att dom är lätta att få fatt på. Nej nej, ingen kan ignorera dig så tungt som en innesäljare som stirrar på en dataskärm eller slår i en katalog. Ibalnd bildas hela flockar av försynta kunder som med respektfulla gester försöker påkalla uppmärksamhet, medan innesäljarna unisont står och garvar med en varsin snutfika i näven vid en ö mitt i lokalen, med ryggen demonstrativt till. Fast när du väl lyckats få tag på en, då jävlar är hela resten av personalstyrkan beredd att rycka in med goda råd och back-up: Alltså, jag vill inte lägga mig i va, men om du bara lägger på en tusenlapp...Tass tass tass på mjuka mattor kommer dom från alla håll, övermannar dig, får dig att känna dig dum och osäker.


För innesäljarens taktik är aldrig vänlighet och lyssnande. Det är att titta på dig som en idiot, nedlåtande längs näsryggen, få dig att känna dig som en snål jävel, en tönt, en misslyckad konsument. Eh, ja, det är väl klart att du kan köpa den där. Antar jag. Snajda med dig, fan blinka åt dig ibland, signalera att nu är du i goda händer grabben, men du förmår inte riktigt uppskatta det eller hur? Och sen, till sist, kränga på dig en treårig "trygghetsförsäkring" som du inte ens vet vad den innehåller, kamma in provisionen, knycka på nacken och tassa vidare.


Jag tror inte ens att dom garvar åt oss när vi gått därifrån. Jag vet. Jag är övertygad om att dom är dåliga, dåliga människor med förkrympta små cyniska själar. Jag skojar inte, jag menar allvar. Dom är onda.

Av Anders - 10 november 2008 00:14

Bli inte stressade nu, men i föräldragenerationens bok så lackar det mot jul. Dom har redan börjat undra lite försiktigt om det är något vi önskar oss i julklapp. Jag och Loppan lekte alltså ängsligt med tanken medan Trollet åt lunch idag.


Vi behöver en ny stekpanna, sa jag.

Gör vi? sa Loppan.

Nej det gör vi väl kanske inte, om man ska vara sådär petnoga. Sa jag.


Nix, det här är inte ett avsnitt av Lilla Fridolf. Det här är Loppan som uppriktigt frågar om det finns några dolda fel på våra fem stekpannor som bara Han Som Lagar All Maten känner till. Och jag som rannsakar mig själv och inser att: nej, det gör det inte. Det är min fetisch som talar.


Förutom att jag är totalt hjälplös inför bokloppisar, så är jag inte nån extremt lättfotad konsument. Jag kan lämna en skivaffär tomhänt om det kniper. Jag kan motstå en hylla lågpris-DVD:er eller en sommarrea på t-shirts. Men av nån anledning går jag igång på just stekpannor. Jag kan inte passera en trave traktörpannor på mitt lokala konsum utan att få starka impulser. Ingen aning om vad det beror på.


Loppan har samma grej, fast med kannor. Små och stora, glas och porslin. Hon är inte samlare, nej nej, hon har en stark och tydlig bild av att just den där kannan, den kan vi behöva.


Det är som om våra befästningsverk mot konsumtionshysteri har en varsin spricka. Inte så stor, men djup. Det är via den sprickan muren en dag kommer att rasa. Då väller en våg av bilar, skor, hemelektronik och TV-shops träningsredskap över oss, krossande allt i sin väg.

Av Anders - 9 november 2008 14:03

Tre saker värda att fira:


Fick igår mms från Linda. Dom har fått en liten tjej! Superfin, med Lindas näsa och hur mycket svart hår som helst! Konstigt att det där alltid är så svårt att verkligen fatta - jag stod där med Loppan i helgträngseln och bara: Men, men, alltså vi sågs ju bara härom dagen, och då hade det ju inte kommit nåt barn...ju. Mellan sista besöket och gårdagens mms har det största hänt. Svindlande.


Idag fyller min fina mamma 60 år. Varmaste grattiskramen här också - jag vet ju att du tassar omkring i kulisserna här.


Och när jag gått omkring och påmint mig om att jag inte får glömma att höra av mig till farsan idag, så har jag helt lyckats glömma att jag faktiskt också befinner mig on the recieving end av Fars dag numera. Scones till frukost och bok! Det ni!

Av Anders - 9 november 2008 13:32

Hakke är fantastiske vännen Olas übersmarta storebror, en gammal bloggräv vid det här laget. Hakke snackar är vad jag skulle vilja beskriva som en i allra bästa mening godmodig blogg. Hakke skriver dagsverser, leker med aktuella händelser och är framför allt ett mönster av interaktivitet. Här hittar man mängder av kommentarer från folk som plockar upp stafettpinnen när Hakke undrar vad vi ska kalla fyrkant på telefonen, för nån fyrkant är det inte! Eller vilken språklig bild man ska ersätta dom slitna lök på laxen/grädde på moset med. Eller hur han kan sätta dit den där late fan Phil på Windsor-kontoret.


Politiskt engagerar sig Hakke i en enda fråga, nämligen mat, som enligt honom ska vara nyttig, god samt inte jorden-runt-resenär. Vackert så!


Julia är god vän med Loppan. Själv har jag aldrig träffat henne live, men är redan tämligen beroende av hennes blogg. Julia skriver elegant, personligt, engagerat och nästan alltid väldigt roligt om vardag, journalism, politik, personliga tillkortakommanden och trams. Just nu kan man tillexempel läsa att hon till sin fasa upptäckt att hon gillar att känna sig liten - får man det som feminist? Eller ta del av bakgrunden till hennes fniss-sammanbrott i lokal-TV härom veckan.


Det spretar, som nästan alla bloggar jag gillar, men lutar åt det genomtänkta och diskuterande snarare än rallarsvingande. Uppdateras väldigt ofta och sparkar igång många intressanta diskussioner i kommentatorsrutorna. Ett emellanåt närmast kompulsivt ordvitsande får man ta på köpet.

Av Anders - 9 november 2008 11:52

Var på fest igår, inflyttningskalas i Midsommarkransen hos Snaran och David. Det var trevligt, bra folk och roliga samtal och lagom mycket vin. (Blev dock lite orolig precis när jag kom inom parentes sagt, för när jag var på väg upp mot porten hörde jag ett gällt amen vafaan varmrök inte ciggen då! från en balkong. Va, men, hur....fjortisfest? hann jag tänka, innan jag kom på att Snaran och David bor på andra våningen, inte fjärde. Och att deras balkong vetter åt gården.)


Träffade folk jag inte sett på länge, blev lite lite full, bra musik, hemma halv tre. Perfekt fest för en hemmapappa med mera entusiasm än ork. MEN precis innan jag skulle gå dit, så hade jag ingen lust whatsoever. Det (och här kommer poängen) har jag nämligen ALDRIG. Precis när det är dags att byta om så känns det som ett straff. Men det är ju Dansbandskampen (eh, VA???) på TV och det blir säkert bara jobbigt och det ser ut att bli regn... Fast jag innerst inne vet att det säkert blir kul.


Varje varje gång är det såhär. Och: Loppan är likadan! Gnöl gnöl, trängs vi framför spegeln, man är ju inte jättesugen nu precis. Är det här nåt djupt mänskligt, frågar jag nu oroligt, eller är vi helt enkelt en tvåmanna, betongröfvad lip-freakshow?

Av Anders - 8 november 2008 19:09

Det är nog inte så vanligt med folk som kallas kort och gott Carlsson, som en karaktär i nån Strindberg-roman. För varför då, liksom? Ett smeknamn ska ju skilja ut en. Men jag känner en som kallas just så, och anledningen är faktiskt inte mera spektakulär än att han heter så i efternamn. Eller hette, för han bytte när han gifte sig. Carlsson blev dock kvar, och nu är hans smeknamn alltså ett übervanligt efternamn - som han inte ens bär längre. Det är nog ännu ovanligare, vid närmare eftertanke. 


Carlsson är en av mina äldsta kompisar, och jag tycker otroligt mycket om honom. Men Carlsson är också Mannen med propellern på ryggen. Carlsson är Kungen av Jidder. Nog för att mina och Loppans Göteborgs-resor ofta är illa planerade sociala gatlopp, men när Carlsson kommer på Stockholmsbesök, då är fem minuter framåt i tiden ungefär så mycket man kan vara säker på. Carlsson myntade en gång uttrycket Den som inte lever över sina tillgångar brister i fantasi. Och "framförhållning" har han knappt sett på TV ens.


Vi hade för ett par veckor sen pratat löst om att han skulle komma österut och hälsa på oss och lite andra kompisar. Kanske skulle han vilja hyra gästlägenheten i vår bostadsrättsförening. Okej, men vill du det då? Ska vi boka den? frågade jag, luttrad. Och Carlsson svarade med sitt eviga: Mm, vi får kika på det.


Sen skickar han i torsdags plötsligt ett sms som meddelar att han just lämnat Karlstad, och går det att få bo i den där gästlägenheten? Och jag ringer upp och säger att det nog är lite svårt att fixa på en femöring och att man inte kan vara säker på att den ledig heller. Och han säger att det är lugnt inatt för jag ska nog bo hos Markus - fast jag har inte fått tag på honom ännu - men imorgon? Och jag säger att det ordnar sig. Han får bo i Trollets rum i värsta fall. Ring när du vaknar, och hälsa Markus.


Fredag förmiddag dyker han upp. Markus har försökt dra med honom på en helnattssväng runt Stureplan för att presentera mig för "eliten" då tydligen, men Carlsson gick hem till Markus och sov istället. Eller sov och sov, Markus hade, slirigare och slirigare, ringt honom varje gång han har bytt ställe och kan du inte komma ner då, vi har tagit in en helt ÄXTRÄM magnumflaska som fan syns i hela lokalen. Carlsson får mig att skratta som nästan ingen annan. Hans storys är inte märkvärdiga, men han kan mjölka dom maximalt. Jag bjuder på frukost, Trollet vaknar och medan jag fixar hans lunch kollar Carlsson facebook, mailen och surfar efter nåt slags böjt rör som eventuellt ska gå att få tag på på Kungens Kurva. Vi glider i och ur samtal. Han läser DN. Plötsligt pratar vi djupt allvar en stund. Sen borde han nog trots allt ta en sväng förbi Kungens Kurva. Men då käkar du och sover här då eller? frågar jag, luttrad. Det verkar rimligt, säger han. Vi får kika på det.


Två timmar senare kommer han tillbaka, med ett kaminrör som borde kunna funka i nya huset, om man fipplar lite. Och jo, sen var det en grej. Lotta kan inte imorgon förmiddag, så jag kanske borde träffa henne ikväll ändå en sväng och bo över i stan. Hur långt är det till Eskilstuna?


Och sen kommer Loppan hem, och det är kramar och värme och världens bästa jävla kompis, och Lotta visar sig jobba på Söder numera, så han hinner äta i lugn och ro med oss, nästan. Och troligen sover han hos Markus igen. Sen fotar han Trollet och sveper iväg, man ser hur han stegar iväg med GPS:en i högsta hugg över bron. På parkeringen står ljuset på i hans bil, vilket jag messar honom om, och får några timmar senare ett Carlsson-svar om att Jag har nog kablar med tror jag, det ger sig imorgon.


Imorse var han här och lämnade ett lånat SL-kort och han hade sovit över hos Lotta ute i Nacka efter att Markus nog inte ville ha nattgäst trots allt, nåt med en tjej, och bilen gick att starta och så varma kramar igen och hejdå ses snart. Det sista jag hör av honom är ett felskickat sms med frågan Tid över? Snabb lunch? med oklar adressat. Och sen är han borta. Och jag vet inte om det låter konstigt när jag säger det, men jag längtar redan tills nästa gång vi ses.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards