Direktlänk till inlägg 2 december 2008

Fütter mein Ego

Av Anders - 2 december 2008 23:26

Igår damp den ner i brevlådan, ung scen östs sprillans nyutgivna antologi med barn- och ungdomspjäser. Snygg är den också, mörkblå och stram med en skön Författares bokmaskin circa 1974-feeling i formen. Och där, på sidan 87 börjar Måndag är fiskbulledag. Av lilla jag.


Det har blivit ett gäng pjäser och uppsättningar vid det här laget. Jag har spelats på rätt många "fina" scener, både i Sverige och utomlands. Men det är nåt med att se sin pjäs i tryck som är nåt extra ändå. Det har hänt bara ett par gånger förut, och det liksom tar mig. Kanske är det att jag kan känna lukten av trycksvärtan - min pjäs trycksvärta. Eller så är det för att det äntligen finns nåt att visa upp efter att sista föreställningen är spelad - nåt snyggare än en utklippt recension eller ett hemmaprintat A4-ex. Nåt man kan ge bort och säga det här är vad jag håller på med. Eller så är det bara bibliofilens pösiga lycka över att få trycka dit sin egen bok i hyllan. Hursomhelst lääääär jag ju beställa ett gäng och skeppa iväg till släkt och vänner i jul. Större människa är jag ickot.


Ovanpå det fick jag av en glad och stolt Loppan på lunchrast veta att vårt förslag till Skuggutredningen varit ett av en handfull som livligt diskuterades under kulturdebatten i anslutning till maratonläsningen av inkomna förslag härom veckan. Och att flera tunga både kulturutövare och politiker var fett entusiastiska. Roligt! Och här har man gått och oroat sig för att det nog var ett lite ovisionärt och smånärigt förslag, på gränsen till futtigt faktiskt och troligen inte alls vad barrikaderna behöver.


Och som basker på tanten har Med en kniv! idag för första gången haft mer än hundra besökare på en dag. Slabang bah! Det gör mig faktiskt nästan larvigt glad och stolt. Tack snälla ni som är inne. Det betyder massor. Jag har sagt det förr: jag tror den här bloggen har räddat min själsfrid i höst. Och att folk läser och bryr sig och kommenterar...det är stort!


Ich bin zwölf Meter gross, und alles ist unvorstellbar...

 
 
Ingen bild

Tripletmama

3 december 2008 02:12

Men vilken fin bok. Den skulle jag vilja ha. Var kan man inhandla den?

 
Mia

Mia

3 december 2008 11:50

Jamen vad härligt! Stort grattis!

http://miahellstrom.driftig.nu

 
Anders

Anders

3 december 2008 11:54

Malena - det ska undersökas dom närmaste dagarna! Tills vidare är hemsidan www.ungscen.nu mitt bästa tips.

Mia - tack snälla! Kommer rippa idén till din onsdagskrönika från idag till ett inlägg.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Sofia

Sofia

3 december 2008 15:10

Grattis! :)

http://sofiasko.bloggagratis.se

 
Bloggblad

Bloggblad

3 december 2008 22:25

Grattis! Det finns inte mycket som slår glädjen av att bli utgiven. Delar av mina verk (som jag ibland har lust att stava med ä) tangerar ditt - jag har skrivit några barnmusikaler som finns utgivna och är uppsatta - i skolor - med publik som är dittvingad enligt Svea Rikes Lag... Förresten, du sysslar ju med teater... vet du vad som är skillnaden mellan en skådis och en lärare? Jo, det vet du förstås... En skådis har samma show med ny publik varje dag. En lärare har ny show varje dag - med samma publik. (Och här, om inte förr, förstår du vilken kategori jag tillhör...)

Om jag ska bli lite filosofisk också, så tröstar jag mig med, de gånger då jag blir refuserad, att de utgivna "verken" ganska fort slutar att göra vågor på vattnet... Bitter? Nej då, jag lever loppan när jag får royalties och stimpengar, brukar festa om med ett paket glass... och ett glas vin om pengarna räcker.

http://www.bloggblad.blogspot.com

 
Anders

Anders

4 december 2008 22:39

Bloggblad - man får dock inte glömma lärarkategorien "samma show med samma publik varje dag", som dessvärre också förekommer. Samt "ny show varje dag, oavsett publik" låter dom hälsa som försökt spela teater mot notoriske textsliraren Sven-Bertil Taube...

Tack och lov så är royalties från försäljningen av böcker ingen del av min näring! Men roligt är det ändå, särskilt som så väldigt lite dramatik trycks i det här landet.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Bloggblad

Bloggblad

5 december 2008 17:15

Oj, tänkte inte på det...
Det enda jag vet om dramatik "på rikt" är att hört i tv att det är mest män som skriver om män för män... Jag har inte varit på teater sen jag somnade tre gånger under första halvan av Måsen eller nej, Onkel Vanja var det! Min man skämdes över att jag ideligen föll ner över hans axel så han ville hem i pausen.

Det jag har gjort är i alla fall så långt därifrån man kan komma, kvinna som skriver om barn för barn... Finns inget som gör mig så glad som när vuxna f.d elever säger att det var så himla kul att vi spelade så mycket teater i skolan.

http://www.bloggblad.blogspot.com

 
Anders

Anders

6 december 2008 22:52

Bloggblad, den där kommentaren känner jag faktiskt att jag vill svara på på allvarligt allvar.

Av män om män för män är tyvärr en tämligen riktig analys av läget (fast det i salongen sitter mest kvinnor). Vill understryka att det är en struktur jag tar avstånd från och inte vill ingå i. Jag försöker att alltid förhålla mig aktivt till genus när jag skriver, både på ett rent jämställdhetssätt (det behövs rätt många bra kvinnoroller för att väga upp tvåtusen år av patriakal teater) och i ett kritiskt öga på vilken sorts berättelser jag berättar. Jag har ingen som helst längtan att ingå i några manliga genikotterier. Som alla dom skarpaste pennorna i min generation skriver jag för både barn, unga och vuxna och tycker att barnteatern ofta är den roligaste - just för att det är högre i tak, ett mera öppet klimat och för att publiken är så spännande.

Om du visste hur många "oj, vad jag har haft tårkigt på teatern"-berättelser jag har hört. Och jag vet aldrig riktigt vad jag ska svara. Känns som att det förväntas av mig att jag ska be om ursäkt eller nåt - "förlåt så mycket för att jag värdigas hålla på med nåt så urbota mossigt". Men varför ska jag behöva förhålla mig till att nån har sett en tråkig teaterföreställning? Har skrivit ett blgginlägg om precis det här tidigare (http://medenkniv.bloggagratis.se/2008/11/06/1085738-forlat-att-vi-finns/) Kan tänka mig att det är samma känsla man som lärare kan få när folk, så fort man berättar vad man gör, börjar mässa om vilka hopplösa lärare dom minsann hade på gymnasiet.

Med detta sagt vill jag också säga hur grymt det låter att du låtit teater ta så stor del i din undervisning. Jag tror att det är två väldigt olika saker att uppleva (professionell) kultur och att utöva (amatör)kultur. Till skillnad från sittande regering som ser det som utbytbara begrepp. Däremot är jag övertygad om att lustmekanismerna hänger ihop och att båda sakerna är absolut nödvändiga för ett samhälle.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards