Direktlänk till inlägg 4 januari 2009

Tre hårresande exempel på utfrysning och förminskande

Av Anders - 4 januari 2009 22:15

Varenda grej på kroppen har ett eget namn. Små skitgrejer som gomsegel, örsnibbar, skrattrynkor, raggarsträngar, ankelknölar och böjveck har fått stiliga och deskriptiva benämningar. Till och med tänderna är i stort sett namngivna: Framtänder, tvåor, hörntänder, sexårständer, tolvårständer, visdomständer och så vidare.


Men av nån anledning har man åtminstone i svenska språket bestämt sig för att fullständigt ignorera och mobba ut tre tår på varje fot. Stortån och lilltån fick vara med att leka, men dom däremellan kan uppenbarligen dra åt helvete. Ändå borde dom ju vara viktiga! Skulle inte balansen bli helt uppfuckad om dom inte fanns? Skulle man inte mycket lättare bryta framförallt den helt obegripligt överskattade och bortskämda lilltån?


Kom inte dragande med nåt jävla pektå, långtå och ringtå. Det tror du inte på själv ens. Jag vill se dig peka på nåt med pektån!


Anledningen till att detta slår mig just nu är att Trollet intresserar sig stort för tår för närvarande. Och det bästa jag har att komma med är tåramsan jag lärde mig av min Arvidsjaur-bördiga farmor: Stortå, Tåtilla, Tallaru, Smakafru och lilla Kuckururu. Bortsett möjligen från att Smakafru känns aningen på gränsen i min lortiga hjärna (min smakar inte så värst mycket fru, dessutom) så är det ju funktionellt på alla vis när man pratar med en femtonmånaders knatte. Och han är söt så man dör när han drar i sin pappas håriga hob-tår och säger Tootå, tååti, tiiito.


Men inte fan kan en vuxen människa ringa till sjukvårdsrådgivningen och säga: Hej jag har tappat ett strykjärn på min vänstra Tallaru, och nu är den väldigt svullen. Kan den vara bruten, tror du?


Vad heter dom? Är det nån som har ett bud?


 
 
Ingen bild

MA

4 januari 2009 22:49

Åh hjälp! Jag har skrattat så tårarna trillar över det senaste inlägget om tår. Minns precis mina egna funderingar då du var i den åldern och intresserade dig för just tår, minns också din farmors ramsa, som vi roade och så envetet (och medgörligt och artigt) anammade. Det blev mycket av "tåtilla och smaka fru" o s v hemma hos oss också då det begav sig. Tänk att du kommer ihåg min vän!
Ja som sagt, tack för ett välgörande gapskratt med en gnutta nostalgi i kväll. Kram från Mamma

 
Sofia

Sofia

4 januari 2009 22:52

Tårna har inga särskilda namn, även om den största brukar kallas stortå och den minsta brukar kallas lilltå. Inom anatomin har man i stället givit dem nummer från ett till fem, så att stortån är den "första tån" och lilltån den femte.

Man lär sig något nytt varje dag :D Tack wikipedia!

http://sofiasko.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

4 januari 2009 23:10

Kram tillbaks morsan! Jodå, den där ramsan sitter som berget. Undrar om den är vanligt förekommande?

Sofia - åkej, då har man från officiellt håll istället dissat ALLA tår. Numrering ett till fem är inte respekt i min bok. Och problemet kvarstår: om nu nåt slags folkligt uppror ändå har satt namn på stortån och lilltån, varför stannade man där? Varför förtjänar dom stackars två till och med fyra inte smeknamn i folkdjupen? (Wiki är fan fantastiskt)

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sofia igen

4 januari 2009 23:13

Hahahaha, jag vet inte vad jag ska komma med nu. Varför skulle man orka bry sig egentligen? Vi kan bara vara rörande överens om att wiki är det bästa som hänt världen på länge!

 
Mia

Mia

5 januari 2009 12:02

Som du redan vet är jag rädd och har fobier för en massa märkliga saker... Små "saker" bland annat. En annan grej är fötter. Speciellt håriga mansfötter. HJÄLP! Så tossingarna får förbli odöpta i min ordbok. Tyvärr.

/Mia

http://miahellstrom.driftig.nu

 
Anders

Anders

5 januari 2009 13:34

Sofia - jag visste inte heller att jag brydde mig förrän igår. Nu är jag sjukt engagerad.

Mia - kanske man kan köra med såna där Noa-namn som dom hade förr. Alltså att man satte söta namn på sånt man var rädd för, för att inte åkalla det. Så blev varg Gråben eller Tasse, björn Nalle, åskan Gudfar och så vidare. I så fall får väl tårna heta typ Glasspinne, Kramis, Gullspira, Kattunge och Världsfred. Vad tror du om det?

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ola

5 januari 2009 14:24

Det här temat är helt klart stulet härifrån http://hakkesnack.blogsome.com/2008/02/05/taramsor

Jag och Mia har bestämt oss för att ägna resten av dan åt att syna dina gamla inlägg och jämföra dem med andra bloggar. Vi återkommer...

 
Anders

Anders

5 januari 2009 14:48

Men jävlar vad Ebba Witt-Brattström jag fick känna mig nu då! "Jag är oskyldig! Det är en slump! Ynk!" Fan, tänk om ALLA småbarnsföräldrar har skrivit ett blogginlägg om det här? Hela min blogg kanske är gammel jävla skåpmat utan att jag vet om det!

Nästa tanke blir att om det här är nånting varenda förälder sliter sitt hår (och bloggar) över - varför händer det inget! VAR är den Statliga Tåutredningen?

För övrigt är jag jätteglad att kunna stå till tjänst med lite meningsfull fritid åt er.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

5 januari 2009 14:54

Har kollat Hakkes inlägg. Frapperande, fan. Till och med en mamma som faktiskt kan peka med pektån förekommer i en kommentar.

"En miljon apor som hamrar på skrivmaskiner kommer förr eller senare att prestera två väldigt snarlika blogginlägg om tår." brukar man ju säga.

Eller så är jag en simpel tjyv, som nu blir alltmer desperat och därmed farlig.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fetkatt

5 januari 2009 21:52

Tårna ska du inte bekymra dig över hjärtat! VI hade inga namn på våra "mellantår" när vi var små och vi blev väl rätt normala ändå? Nu har ordet "snippa" gjort sitt intåg däremot, vilket kanske lyfter lite ångest för en eller annan rådvill mor/far.

Dina funderingar över barn är nog inte så särskilt unika, men det kan ju helt jävla kvitta, för de är ju helt nya för DIG! Du är förresten den enda småbarnsförälder JAG känner som ens skulle DRÖMMA om att sätta sig på T-banan med en unge som just drattat på skallen, för att ta sig till sjukan. De flesta neurotiska småbarnspäron skulle ringt taxi omedelbums, innan de ens TÄNKT på sjukvårdsrådgivningen.

Jag känner till och med en tjej som är helt övertygad om att bebisar GARANTERAT fryser ihjäl om de är utomhus mer än 10 minuter, när det är minusgrader... (Jo, om du lägger ungen näck i snön utan mössa förstås). Ingen idé att argumentera emot dock, för då får man en skopa ovett över sig.

Om upprepningar förresten: Det sägs att det bara finns 20 romaner. 20 berättelser som berättas om och om igen, men inte fan slutar vi läsa böcker för det?! Så skriv du på om dina och Trollets tår och allt annat! Skitsamma om det finns fler bloggar, för jag läser bara din. : )

Fast jag håller väl på sätt och vis med "Mia": tår är rätt så äckliga. Åtminstone manstår med hår...

 
Ingen bild

ullrika

5 januari 2009 22:07

jag pekar med min pektå.
så det så.

 
Anders

Anders

5 januari 2009 22:18

Fetkatt - Snippa är faktiskt jävligt bra. Angående T-banan så var ju ungen helt som vanligt efter sin lilla avtuppning, och inåkningen var ju en säkerhetspryl. Hade läget varit skarpt är det klart det hade blivit taxi! Fast det kan fan ta en halvtimme att få hit en bil med barnstol också, för den delen. Du har hört högt vad gäller antalet berättelser. Jag har hört en föreläsning som räknade till sju styck (som också gick att invertera, så fjorton). Och jag kunde då inte hitta på nåt som inte passade i nån av dom mallarna. Extremvarianten är EN (1) story, fast då blir det ganska allmänt: "To enter into a closed enspace and emerge from it".

Ullrika - Det gör Hakkes och Olas mammma med, tydligen.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

5 januari 2009 22:58

"To enter into an enclosed space..." ska det såklart vara. Annars blir det inte bara allmänt utan också helt jävla obegripligt.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fetkatt

6 januari 2009 08:30

; ) Så taxi FANNS bland alternativen då?
Jag gissar också att du faktiskt HADE panik en stund, men poängen är att trots allt ditt småbarnsbabbel här på bloggen, så tycks du mig vara en ganska sansad och sund pappa. Till skillnad från tjejen med minusgraderna... Suck.

Måste berätta om en annan cool pappa. De har en son född 15 v för tidigt (sååå miniliten var han!), så när jag var på besök (då var ungen hyfsat färdig och hemma sen några månader), så var jag skiiiitnoga med att tvätta händerna innan jag närmade mig korgen innehållande barn.
När jag kom tillbaka med nytvättade händer låg där... en hund! DEN hade just varit ute på gatan och trampat i smuts, men de tyckte hunden satt bra i barnsängen. Gulp!

Kan dock tilläggas att ungens päron faktiskt tvättade händerna fantastiskt noga de första månaderna...

 
Tant Grön

Tant Grön

6 januari 2009 22:17

Det är ju banne mig skandal! Skam på torra land!!

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards