Direktlänk till inlägg 19 januari 2009

Madeleine-kaka revisited

Av Anders - 19 januari 2009 11:37

Härom dagen på bussen drabbades jag av doftflashback igen. En syrlig, lite söt lukt som jag omedelbart förknippade med just att åka SL-buss när jag var liten. Minnet av att vara på besök i Stockholm, komma upp ur tunnelbanan vid Slussen och övermannas av Det Urbana. Alltid kväll. Neonskyltar, rörliga neonskyltar, folk som strömmade hit och dit, gatumusikanter, digitalklockan på Katarinahissen. Bussar med tvåsiffriga nummer som antydde en myllrande lokaltrafik, större än jag visste om. Och samtidigt stoltheten i att känna igen sig, att veta exakt varifrån 46:an avgick sista biten upp till mormors lägenhet på Klippgatan. Lantisen på besök var ändå en lantis med en viss koll, inte handfallen. Och så, på bussen, den där doften. Det luktade exotiskt och storstad och äventyr.


Nu, i vuxen ålder, kunde jag när Proust-ögonblicket var över rätt snabbt identifiera vad det var som luktade. Fylla. Lätt fylla. Min barndoms Underlands-myrra är lukten av ännu-långt-ifrån-bänkmässig-alkis på väg hem från jobbet. Kan det vara själva definitionen av prosaiskt?

 
 
narnigrin

narnigrin

19 januari 2009 12:48

Välkommen till kategorin "dagens antiklimax".

Eller är saker och ting vackrare när man inte vet vad de består av?

http://blog.erikanilsson.eu

 
Mia

Mia

19 januari 2009 13:10

Tack för ditt bidrag. Kommentaren är nu (efter godkännande från mig) publicerad.

http://miahellstrom.driftig.nu

 
Ingen bild

fetkatt

19 januari 2009 19:02

Lätt fylla har sin skönhet det också (TUNG fylla luktar väl däremot inte riktigt lika mycket sött äventyr och möjligheter kanske... Mest bara ångest kräks och huvudvärk).

Lätt fylla däremot. Luktar lite öl (eller vitt vin, aldrig rött). Bengtsforsparken och redigt usla (men på den tiden hyfsatkända), band på scenen. Mäktigt hångel i skogen bakom parkeringen. Tallbarr i håret och söt ölsmak från grabbens mjuka läppar.

Inte ett skit urbant, men oerhört Proust-ögonblickligt... Mmmm.

 
Tant Grön

Tant Grön

19 januari 2009 22:44

Vad heter de där inläggen där du kortar ner tidigare inlägg? Jag behöver ett sånt nu, har inte alls hunnit med på sistonde, jag är ju strängt upptagen med projekt piffing här hemma.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

20 januari 2009 00:34

Narnigrin - jag tror dessbättre att jag inte skulle få ihop till ett bloggvärt antiklimax om dagen, så den kategorien lägger jag tills vidare på is, tack och lov. Jag tror det ofta är så att saker är vackrare innan man vet vari dom består. Det är med andra ord synd att man ska vara en sån nyfiken jävel. Roligt att du hittat hit, välkommen!

Mia - Du får gärna skriva den kommentaren ett par tre gånger till (så det jämnar ut sig, menar jag).

Fetkatt - Ha! För en gångs skull är jag gnälligare än du. Du lyckades fan hitta en gnutta mystik även i en avslöjad fylledoft. Underbart! Jag fick aldrig hångla i Bengtsforsparken, jag får skylla på det.

Tant Grön - i förrförrförra inlägget visar det sig att dom senaste fyrtio inläggen bara har varit en dröm. Så läget är nog ungefär som när du tittade in sist ;-) Skämt åsido har det tillkommit ett par nya kategorier, Tre saker och Aftonstunden, och egentligen är inget av dom senaste dagarnas inlägg omistligt. Däremot får du inte missa inredningsbloggen senare den här veckan. Nu är bilderna tagna!

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
ullrika

ullrika

25 januari 2009 00:00

i över tjugo år gick jag omkring om halvmindes hur det luktade utanför vår lilla lägenhet i segeltorp när jag typ hur liten som helst. det var ingen god lukt, och minnet är inte klart, men Proust förklarr det perfekt. och du med. förresten, att jag överhuvudtaget minns nåt är rätt underligt eftersom vi flyttade därifrån när jag var typ tre. nå. nångång då och då kände jag lukten igen. vilket var väldigt märkligt för efter tjugo och nåt år fick jag veta vad lukten kom ifrån. delicatos fabrik låg precis över gatan.

jag har väldigt svårt att äta gröna dammsugare efter det här. det luktade ju illa? kanske kan man säga att punchrullen är min madelénkaka. fast inte lika angenäm.

http://akirllu.blogg.se

 
Anders

Anders

25 januari 2009 21:44

Haha, vad lustigt! Jag bor inte så särskilt långt därifrån i Fruängen och passerar ibland på barnvagnsstråt eller på väg till Kungens Kurva. Grejen är att vägg i vägg med Delicato-fabriken ligger nu en chark-fabrik, så när man passerar slår det emot en en odör av smör, socker och prickekorv i en ohelig blandning. Jag och Loppan har ofta tittat på husen på andra sidan gatan och undrat om dom som bor där NÅNSIN kan känna hunger.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ullrika

13 mars 2009 13:50

nämen! jag missade att du svarat på min kommentar. sorry!

och tänka sig, i ett av dom där husen bodde jag. på översta våningen i ett litet vindkyffe. förresten i det hus där ett av sveriges allra första invandrafientliga angrepp gjordes - många år efter att vi flyttat. några galna nassar brände ett stort kors i trädgården. ofattbart.

 
Anders

Anders

14 mars 2009 22:10

Sambandet med lukten borde undersökas!

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ullrika

15 mars 2009 23:09

jag förstår hur du menar men det blidde nog fatalt galet för det var inga nassar som bodde i huset, det var dom som korsbrände. dom som bodde i huset var invandrade...

 
Anders

Anders

16 mars 2009 21:50

Ullrika - Det borde jag ju ha kunnat räkna ut tycker man. Att dom inte brände kors på sin egen gård. Hej begåvningsreserven.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16 17 18
19 20 21
22
23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards