Direktlänk till inlägg 24 februari 2009

Klart kung Melchior ninjasmyger i skogen!

Av Anders - 24 februari 2009 22:05

När jag var liten gick min familj i kyrkan en gång om året. Det rörde sig, inte oväntat, om familjegudstjänsten på julafton. Mycket musik, krubbkonstruktion för dom små, och (det egentliga skälet) ihjälslåendet av ytterligare nån timme av årets längsta dag för två klapptarva ungar. Senare kom glappet mellan oss och den egentliga målgruppen (dom snoriga kaostrollen som vrålande jagade varann runt altarringen) att bli alltför stort för att bortse ifrån. Och när den bastanta sopran som av bror och mig kallades kalkontanten för sitt myckna halsfläsk slutade komma och sjunga Adams julsång samma år som en falsksjungande barnkör annekterade alla julsångerna (Kören sjunger verserna ett, två, tre, fem och sex. Församlingen får vara med på vers fyra och lite tyst på refrängen) avvecklades projektet. Familjen står än idag utan religiöst alibi. Men på den tiden vi faktiskt gick kunde jag på årlig basis bevittna hur prästen Rune faderligt kallade fram dom små för att bygga krubban. Det lästes ur evangeliet, och vid lämpliga tillfällen fick dom battingar som höll sig framme chansen att placera ut en jungfrumoder, en herde eller en kamel.

 

Saken var dock den att Rune hade en mycket klar uppfattning om vart saker och ting skulle stå, och varje försök till kreativ placering hejdades prompt. Här fanns ingen plats för änglar på stallets tak eller vise män hukande mystiskt under ett kaktusblad, inte. Vi ställer herdarna här borta, va? Och Josef ska stå till vänster om Maria. Värre ändå, även trägubbar placerade helt enligt konventionen fick alltid nån liten justering. Vinkeln var kanske fem grader fel eller så. Vi snackar skeninflytande med en kniv. I slutändan var det Runes krubba all the way.


Jag kommer att tänka på det när Trollet hjälper mig att tömma diskmaskinen. Koncentrerat pular han ner en av sina tallrikar bland visparna innan han klättrar upp i mitt knä för att nå att stoppa osthyvlarna och en stekspade i besticklådan. Och att jag kommer att tänka på Runes krubba gör att jag hejdar mig från att flytta sakerna dit dom hör hemma. För Trollet är så stolt över sig själv och sin alternativa ordning. Varför ska jag ta ifrån honom det?


Klart kung Melchior ska få ninjasmyga i skogen! Det ska fan bli min devis för barnuppfostran. Att jag sen kommer att hugga mig i fingret med en osthyvel när allt jag vill ha är en tesked är trots allt ett litet pris att betala för känslan av att hjälpa till och räknas.

 
 
Ingen bild

Linus

24 februari 2009 23:13

Rubriken låter som levande rollspel funkade när jag började med det 1994, klart kung Melchior ska med ut och ninjasmyga på orcherna!

 
narnigrin

narnigrin

24 februari 2009 23:38

Jag skrattade så jag grät åt det här inlägget (mina lägenhetskamrater tittade oroligt in genom dörren), särskilt åt änglar på taket och vise män som mystiskt tittar ner i en kaktus.

@Linus: Jag skrattade på mig lite åt din kommentar också, när jag ändå var igång liksom.

http://blog.erikanilsson.eu

 
Miss Gillette

Miss Gillette

25 februari 2009 10:32

Du, det var fint som fan skrivet detdär. Så har jag också tänkt med mina kottar fast det finns förstås situationer då intentionen varit svagare än pragmatiken. I de fallen får man intala sig att barnen också måste lära sig att en person inte kan få bestämma allting när flera måste samsas på samma yta. (Så egentligen kan man inte göra fel ur pedagogisk synvinkel.)

http://missgillette.blogspot.com

 
Ingen bild

Bror

25 februari 2009 14:16

Haha, vilken klockren koppling! Som en av dem som bevittnade Runes auktoritära stil runt krubban kan jag intyga att något värre exempel på skeninflytande sällan skådats. "Men bygg krubban själv då för i helvete", tänkte man. Själv ställde jag i tioårsåldern en herde fel, blev korrigerad, och tror inte att jag försökte igen. Man kan få T-Forden i vilken färg som helst så länge som den är svart osv.

Men här kommer en generell fråga, som har bäring på uppfostring: var går gränsen mellan legitim "alternativ ordning" och att göra saker fel. På vissa områden köper vi autonomi - färglägg Bamse - medan vi inte gör det på andra. Ingen skulle säga: "Stava lite som du vill, grabben, det här med grammatiska strukturer är bara likriktan". Så när är det OK att vara prästen Rune?

 
Anders

Anders

25 februari 2009 21:52

Linus - Lite orcher! DET hade den där jävla krubban behövt!

Narnigrin - Glad att pigga upp. Hoppas det gick att förklara vad som var roligt, så du inte framstod som helt konstig.

Gilette - Såklart! Jag menar inte att man ska låta ungarna göra som dom vill på nåt tjofaderittan-fri-uppfostran-sätt. Utan egentligen bara att tänka efter innan man brakar på och gör saker på sitt sätt helt oreflekterat.

Bror - Bra fråga. Jag tror det är så enkelt som att när det spelar nån faktisk roll att det görs på just mitt sätt, då vinner min vuxenerfarenhet. Osthyvel i besticklådan tills nästa gång den ska i diskmaskinen = no biggie. Vinglas i samma besticklåda = nähädu grabben. Och då tror jag man ska stå för det, inte göra en Rune och leka demokrat.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Elin

Elin

25 februari 2009 21:52

Skön inställning! Man får välja sina strider helt enkelt. :)

http://elinsord.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

25 februari 2009 21:56

Elin - Välkommen hit! Jamen exakt. Och allra först måste man bestämma sig för vad som ens ÄR strider, och vad som inte spelar nån roll alls över huvud taget.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Håkan (hakke)

Håkan (hakke)

25 februari 2009 22:57

Jag pratade med någon som faktiskt hade läst Jesper Juul (okej, jag kanske bläddrade lite i någon bok själv också, men bara för att jag trodde det var en deckare) att det finns regler som alla följer och så finns det saker som just jag vill. Och barnet har inga problem att förstå vilket det handlar om.

Kamma inte pojken med en osthyvel, så gör man faktiskt inte.
Lägg inte osthyveln med eggen neråt, jag tycker inte om det, tänk om den blir slö.

Det handlar ju inte om att ge upp det ena, men kanske sansa sig lite när det gäller det andra. Sa den här personen att Jesper Juul menade, om jag hörde rätt.

http://hakkesnack.blogsome.com

 
Anders

Anders

26 februari 2009 22:47

Hakke -han verkar klok, den där Juul. Men så har han ju två U i efternamnet också.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fetkatt

27 februari 2009 09:10

Underbart! : )
Har inte haft tid att läsa din blogg på ett tag, men nu är jag klistrad för stunden igen.

Jävla Rune sitter säkert fortfarande och petar i krubban med nya generationer småkottar som gör sitt bästa för att vara kreativa (samt tycka att jesusen och de tre fis-männen och "vad tusan tjatar gubben om?"-stunden i kyrkan är mysig).

Min sambo gör sådär när vi är och handlar. Jag ställer upp varorna på bandet (med koden åt rätt håll). Han justerar VARJE pryl någon grad...

 
Anders

Anders

28 februari 2009 01:10

Fetkatt - Menvaihelvete? Sånt passive aggressive-beteende är inte okej! Har du konfronterat honom med det? Välkommen tillbaks. Puss!

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards