Direktlänk till inlägg 5 mars 2009

Då tar vi genusskjortan på

Av Anders - 5 mars 2009 21:54

OJ, vad Trollet tycker han är frän när han dricker ur sin mugg utan att spilla en droppe! Vi snackar belåtet leende med en inte så liten dos av självgodhet. Mallig med en kniv, knatten.


Ikväll fick vi dock anledning att rannsaka oss lite kring hur vi berömmer honom. Både Loppan och jag har länge utan att närmare tänka på det använt utropet Vilken kille! när han gjort nåt bra. Kille har då förstås utgjort en neutral del av utsagan, på samma sätt som unge i Vilken unge! eller en i Vilken en! Det är ju snarare vilken som är det positivt laddade ordet här, det som signalerar att här pratar vi om nån som är speciell inom sin kategori!


Fast när Trollet ikväll plötsligt själv tar sig an uttrycket, sätter ner muggen med ett flin och belåtet suckar Kille! så uppstår en betydelseförskjutning. Eller, inte än så länge. Än så länge är det ju mest sjukt gulligt, för i hans värld betecknar kille förmodligen någon som är en jävel på att dricka ur muggar. Men när kille i en framtid får nån betydelse ur en ren könsaspekt för knodden, så kan det förstås inte användas i ett uttryck där det kan uppfattas som ett entydigt positivt berömord i sig självt. Det vore en rätt dålig start. Vi biter oss således lite i tungan.


Detta med uppfostran och värdegrund - det är en del att tänka på, folkens.

 
 
ullrika

ullrika

5 mars 2009 23:19

aha! jag inser nu att jag inte delat med mig av den första (och största) insikt jag fick som nybakad förälder:

hur [fan] man än gör blir det fel...

sådetså!

http://akirllu.blogg.se

 
Ingen bild

Mia

6 mars 2009 08:17

Ärade föräldrar! Jag blir så glad när det finns en tanke bakom detta - till och med en nedskriven sådan. Har en känsla av att jag kommer att brottas med de här frågorna vad det lider... Eller känsla. Jag vet.

 
Ingen bild

maria

6 mars 2009 09:17

Kärleksfulla och tänkande föräldrar. Grattis Trollunge.
Min pappa kallade mej för lilla-Rudolf, det blev fan inte bättre för det.

 
Tant Grön

Tant Grön

6 mars 2009 09:52

Oj! Själv har jag hängt upp mig på ordet duktig. Istället säger jag "bra" och blir lite sur när andra utbrister, åh va duktig du är, till mina barn. Framförallt om det är någon av förskolepedagogerna på dagis som är den utbristande, tycker att de borde veta bättre. Men jag vet inte om det spelar någon roll. "Bra" kanske får samma betydelse som "duktig" efter ett tag? Problemet är nog egentligen inte orden utan betydelsen och handlingen bakom eller??? Som Ullrika skriver: hur man än gör blir det fel.

http://valkommenhemtilltantgron.bloggagratis.se

 
Ingen bild

fetkatt

6 mars 2009 13:17

Haha! ja jädrar, där kom DEN tillbaka och bet er i röven!

Det här har inte riktigt med saken att göra, men nästan:
Läste i GP idag att mobbning förekommer även på förskolenivå; att småtjejerna redan lärt sig att frysa ut andra småtjejer för att de har "fel" kläder. Förskollärarna på den aktuella förskolan hade då kommit till insikt om att det hängde ihop med hur LÄRARNA uttryckte sig om ungarnas kläder!

För fasen, när jag gick på förskolan hade alla träskor och bruna eller lila plyschdressar och jag har inget minne av att NÅGON kommenterade vilka jävla trasor vi hade på oss! VARFÖR kommenteras det över huvudtaget?! Sen NÄR blev förskoleungarnas kläder intressant?

Vilken fantastisk värld vi har att se fram emot när de här småtjejerna växer upp! : )

 
Anders

Anders

8 mars 2009 16:03

Ullrika - Det finns såklart undantag från den regeln, men som generalisering betraktad tycker jag att den bär jävligt långt faktiskt.

Mia - Det svåra är att inse hur smittad man själv faktiskt är av sakernas tillstånd. Hur många genusbundna val man faktiskt gör helt orefelkterat.

Maria - Hahaha! Rudolf känns lite halvqueer trots allt tycker jag. Han kanske skulle ha kört på Roger eller Leif eller nåt annat tryggmacho?

Tant Grön - På Tittmyran, som ju fått massor av uppmärksamhet för sitt sätt att jobba med genusmedveten pedagogik är dom helt inne på din linje. "Duktig" är förbjudet som berömord, eftersom det får (framför allt) flickor att fullständigt bryta ryggen av sig i sina försök att vara ÄNNU duktigare nästa gång.

Fetkatt - Låter helt horribelt. Fast tyvärr tror jag att du idaliserar vår egen plyschuppväxt. Jag minns att jag (av nån anledning) hade ett par kalsipper som nog var trosor egentligen. Dom hade en tunn spetskant, vilket annulerade det rätt fina trycket med serietecknade hundar. Jag skämdes så jag nästan spydde när jag skulle ha dom på - fast dom alltså satt innanför kläderna.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
ullrika

ullrika

8 mars 2009 23:30

egentligen skulle man kunna tycka det är sorgligt, men jag tycker det är kul! brukar haspla ur mig den sådär spontant inför andra föräldrar och ungefär hälften brukar protestera högljutt och andra flabba högt. ungefär två tredjedelar av ena hälften brukar under samtalets gång ändra sig. och det är inte dom som skrattat.

http://akirllu.blogg.se

 
Anders

Anders

9 mars 2009 14:14

Ullrika - Är man inte beredd på att ständigt misslyckas och gå på nitar och lära sig av det så är det ju inte föräldraskap man ska satsa på, så mycket är ju klart.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

jakob

18 april 2009 00:10

Men herre-jösses! Verkar som om ordet genusneutral borde förbjudas inom barnuppfostran. För när nån i kultureliten berömmer en förälder för att vara genusneutral står det genast ett led med föräldrar och bryter ryggen av sej för att vara ÄNNU mera genusneutrala nästa gång. Om ert nästa barn blir en tjej så får ni väl säga "Vilken Tjej !" när hon gör nåt duktigt - förlåt, jag menar förstås bra- för att jämna ut. Lugna er...

 
Anders

Anders

18 april 2009 21:39

Jakob - skrev ett långt svar, men lyckades knappa in fel spamkod. Således, i snabbversion:

-Inlägget är lite på skoj. Jag är helt medveten om att detta är en skitsak.
-Genusmedveten uppfostran är inte samma sak som genusneutral uppfostran. Jag vet inte om det finns nåt sånt.
-Trollet får hemskt gärna tycka blått är snyggast och bilar är roligast, så länge det är hans val. Däremot vill jag inte medverka till att ännu en generation får lära sig att killar är bättre än tjejer. Därav detta lilla inlägg om en skitsak.
-När jag hör ordet "kulturelit" osäkrar jag min revolver.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards