Direktlänk till inlägg 24 mars 2009

Kniven goes Ribbing. Eller möjligen Dian Fossey.

Av Anders - 24 mars 2009 21:27

Det börjar bli några gånger vid det här laget, som jag betalat med kort i en läsare med knappsats. Jag vet hur det funkar, jag lovar. Ändå förekommer det faktiskt emellanåt att jag står med nåt tomt i blicken och väntar på kvitto när kassörskan försynt säger Och så får du trycka på godkänn. Det är lätt pinsamt, särskilt när det är lång kö. Ett betalningsförfarande med kort ska gå så fort som det överhuvudtaget är möjligt, det är jag helt med på, och jag hummar nåt ursäktande och självironiskt och trycker på grön knapp fort som fan.


Å andra sidan tycker jag mig uppleva ett närliggande scenario betydligt oftare. Nämligen att jag drar kortet, knappar in min kod, stoppar tillbaka kortet i plånboken, för handen tydligt tillbaka mot knappsatsen för att trycka OK - och får ett Och så får du trycka på godkänn slängt i ansiktet.


Eh, ja. Jag vet. Jag är på väg, ser du väl? Eller begär du att jag ska stå med kortet mellan tänderna och pekfingret hoovrande en millimeter över godkänn-knappen för att hamra till i samma nanosekund som beloppet syns på skärmen? Spelar vi whack-a-mole här?


Detta är således lite knivigt, med en kniv. Samtidigt som det finns en uppenbar samsyn kring att en snabb transaktion är en bra transaktion, och samtidigt som fågelholksögonblick med missade såväl kortdragningar som knappfipplingar bevisligen förekommer, så upplever i alla fall jag ett Och så får du trycka på godkänn i fel läge som en falskanklagelse och lite av en omyndigförklaring.


Känns lite som om all världens kortbetalare och all världens kassapersonal befinner sig i en ömtålig balans. Vi snackar yin och yang här, big time. Slår det över för mycket åt en utsaga i onödan förvandlar det kassapersonalen till en flock otrevliga jävlar. Slår det över för mycket åt andra hållet så förvandlar det en massa kunder till lallande idioter som inte borde betros med nåt mera avancerat än femtiöringar. Och det är som om konsensus ännu inte riktigt hunnit nås. Det finns ingen säker stipulering av hur lång den lilla pausen innan det är berättigat att säga Och så får du trycka på godkänn är. Det är inte som Hur långt efter ska en person gå för att jag ska förväntas hålla en dörr eller Hur länge ska det vara tyst i telefonen innan man försynt frågar Hallå, är du kvar?


Jag tror att beteendet runt en kortläsare med knappsats är en av etikettens frontlinjer just nu. Våra barn kommer att ha en stensäker ryggmärgskänsla.





 
 
narnigrin

narnigrin

25 mars 2009 02:26

Härborta har ingen nånsin etikettproblem vid kortbetalning. Nepp, inte ens de kunder som visar tecken på riktigt dålig dagsform verkar någonsin behöva påminnas. Man stoppar i kortet i läsaren, väntar i en mindre evighet tills ljuset ändrar färg, mumlar automatiskt "mmnothanks" på frågan om man vill ha cashback, slår sin kod, OK och rycker ur kortet. Smidigt som sjutton, menar jag. Britterna tappar som vanligt inga poäng på artighetsfronten, inte ens skottarna.

Nog tycker jag att svenska kassabiträden är lite väl "ja-så-trycker-vi-på-den-stora-gröna-knappen-lilla-vän-vad-duktig-du-var-då", däremot. Som om de är på vippen att trycka ÅT en och är de enda som vet Hur Det Funkar.

http://blog.erikanilsson.eu

 
Ingen bild

Johan

25 mars 2009 09:45

Ja eller som den expedit som jag råkade ut för, för ett par år sen och som utbrast i ett "Näääääämen vaaaad duuuuuktig du var" när jag lyckade med hela proceduren i ett svep. Det var nog så att hon hade jobbat på dagis i hela sin yrkesverksamma karriär och bara bytt till kassörska sista veckan eller så...

 
Ingen bild

Bror

25 mars 2009 10:08

Detta inlägg är värdigt Seinfeld.

 
Mia

Mia

25 mars 2009 10:40

Ja sicket gissel med kort. Vill inte tala illa om min far så det här skriver jag med stor kärlek... Han blåvägrar som en sur gammal häst. "Nej, här betalas inte med nåt kort - kontant ska det va" säger han och åker och tar ut pengar innan han ska tanka osv... Jag tror han är lite rädd för just detta. Att det ska bli fel och krångla osv..

http://www.menmia.se

 
narnigrin

narnigrin

25 mars 2009 11:45

@Johan: Hade jag varit där hade jag sopat till människan i ansiktet. Fy fan för jävla dagisfjollande mot vuxna människor. Grr. >:-(

http://blog.erikanilsson.eu

 
Ingen bild

Johan

25 mars 2009 22:27

@narnigrin: Ja jag kan lova dig att det inte satt långt inne...fast jag var nog nästan mest för chockad för att kunna göra något över huvudtaget mer än ruska på huvudet och gå därifrån.

 
Anders

Anders

25 mars 2009 23:44

Narnigrin - ska väl understrykas att det inte är sådär hemskt vanligt förekommande med folk som missar att okej-a här heller. Men händer gör det. Loppan lyckades idag för övrigt rycka ut kortet ur chipläsaren för tidigt (i ivern att göra det snabbt efter att ha läst ovanstående inlägg, larvigt nog!), direkt efter att ha slagti koden. Då avbröts köpet och hela transaktionen fick göras om...

Johan - Om du hade visat att du kan knyta skorna också så hade hennes huvud troligen exploderat. Känner för övrigt igen den där känslan som hinner ikapp en strax efter att man generöst svarat "ehehe" på en sån här idiotpassning. En sakta ökande irritation runt mantrat "Men vafan, hände det där verkligen!?" Det är bland annat för sånt Ventilen finns. Billigare än Losec Mups.

Bror - Tack. Tror jag?

Mia - Fast jag gillar ju kort. Tycker det är superskönt att slippa bankomatköerna och känner mig rik när jag FORTFARANDE har en femhundring och två krispa hundringar i plånkan tre dagar efter uttag. Men jag fattar din pappas styvnackade vägran också. Om inte annat är det lätt att tappa kollen på hur mycket man har på kontot om man alltid betalar med kort.

Narnigrin igen - Den attityd Johan beskriver hade varit rätt outhärdlig på dagis också kan jag meddela. Tack gode gud att det inte ållållållvojvoj-as på det sättet på Trollets dagis.

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Loppan

26 mars 2009 10:22

@Johan - Känner igen känslan, men när jag dagis-dumförklarades på det där sättet var det jag som stod i kassan och kunden som kom med klapp-på-huvudet-drapan:

Loppan: Det blir 34 kronor, tack.
Kundidioten (med ett vänligt uppmuntrande leende): Då får du 50 kronor här av mig, så ska jag ha 16 tillbaka!

Ja, jag vet. Dels är det ju inte direkt högre skolans huvudräkning vi talar om, dels jobbar jag med detta - OCH RÄKNAR ALLDELS SJÄLV HELA TIDEN! Ville jag säga. Men jag bara log mesigt. Skönt att inte stå i kassa längre.

 
Ingen bild

Bror

26 mars 2009 12:06

@Bropp: I min värld definitivt en komplimang. Men som socialt problem är ju kortbetalningsetikett knappast på nivå med krig, svält eller män som går på stan utan kläder på överkroppen.

 
Anders

Anders

27 mars 2009 08:06

Loppan - Jag minns hur jävla arg du var när du kom hem ibland. "JAG HAR FÖR FAN EN KANDIDATEXAMEN!"

Broppan - Oooh, män i bar överkropp i offentlig miljö. Fy faan. Fy. Fan. Lär ju bli en Ventilen framåt sommaren, det.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards