Direktlänk till inlägg 6 maj 2009

Hommage á Åka tåg

Av Anders - 6 maj 2009 23:53

Jag ska åka tåg imorgon. Ganska mycket tåg. Tre timmar till Motala, och tre timmar hem. Däremellan ska jag föreläsa för en flock lärare.


Jag gillar verkligen att åka tåg. Det är bekvämt, det går lagom fort (Man märker att man reser, suckade han mysigt och arresterades prompt av klichépolisen) och bäst av allt, det är tid som man bara kan använda på sig själv. Man sitter där man sitter och telefontäckningen är kass. Det gör att man Får Saker Gjort på tåg. Jobbpapper som ska läsas, pjäser som ska kommenteras, idéer som ska spånas fram och formuleras. Tågresor är som gjorda för sånt.


Tågresor är också den längsta sammanhängande lästid som en vuxen människa kan räkna med annat än på sin semester. Tre timmars obruten nöjesläsning, det är fan sällsyntare än Kooh-I- Noor. Med en kniv.


Jag brukade omsorgsfullt stå och välja reselektyr halva kvällen innan jag skulle åka tåg. Boken jag höll på med vid tillfället, boken jag skulle läsa sen, och oftast en bok till som back-up (man KAN ju bli stående i flera dygn på grund av nedfallna träd eller nåt. Vem vet?). Loppans och mina tågresor till Göteborg bestod i att vi begrov näsan i varsin bok när tåget rullade ut från Stockholms Central, och sen tittade upp igen när vi passerade Olkroken fem timmar senare.


Numera har vi förstås ett aktivt och rastlöst litet Troll att ta hänsyn till. Dom gemensamma tågresorna har bivit nånting som gärna får gå så snabbt som möjligt. Och på X2000, som går fortast, blir Loppan åksjuk om hon utför mera avancerade manövrer än att sitta blickstill och titta ut genom fönstet. Vilket innebär att det förstås inte blir något läst för pappa monstervakt heller (om man nu inte räknar eposen om Max, förstås).


Men nu ska jag alltså ut själv imorgon. Det var ett tag sen! Jag ska alldeles strax packa min ryggsäck. Jag kommer att fylla den med jobb-bestyr. Jag kommer att fylla den med skönlitteratur. Jag kommer att ladda min iPod. Jag kommer att vara rustad för att sysselsätta mig under en hel jävla tågluff snarare än bara en liten tur till Östergötland över dan. Åh, vad mysigt det ska bli! Åh, vad mycket jag ska få gjort! Vad ska jag ta med för reservbok nu då? Kanske två för säkerhets skull?


Den beska sanningen, att jag yr av sömnbrist kommer att slockna som ett ljus före Flemingsberg och sen vakna med nackspärr när det är dags att kliva av, det låtsas jag inte om sålänge.

 
 
Ingen bild

Linus från länge sedan

7 maj 2009 06:28

Låter som om du borde investera i en sån där tågsovarkudde.

Jag hånade företeelsen i två år, nu har jag en själv. Och slipper knäckt nacke när jag vaknar.

Såg förresten sista kvällsföreställningen av Apberget igår, och den var sjukt jävla bra med ett helt fucking knivset ovanpå! Jag och kompisen uttryckte oss i lyriska ordalag.
(Och anledningen till att jag skriver det som kommentar till det här inlägget är att det var så länge sedan du skrev om den.)

 
Igeln

Igeln

7 maj 2009 09:42

Tåg är det bästa. Jag åker tåg till och från jobbet varje dag, då är det praktiskt att man känner så. Det händer ju nåt nytt där utanför varenda dag. och vill man inte titta på hägrar, svanar, rådjur och nån enstaka räv och katt kan man läsa. Eller sova eller prata med andra pendlare. Men finast är ändå de ensamma resorna utan sällskap. Undrar om det inte är lite därför jag åker så tidigt om morgnarna. Den egentliga sanningen bakom mina 6:19-resor alltså.

http://www.igel.bloggagratis.se

 
Mia

Mia

7 maj 2009 09:46

Jag gillar verkligen dina berättelser om vardagliga företeelser. Helt plötsligt blev jag sugen att sätta mig på tåget och bara åka - var spelar ingen roll.

Jag är dock dålig på att jobba och läsa på tåget. Stirrar mestadels ut genom fönstret och gör den "inre resan". (Och där gick floskelpolisen till attack!)

http://www.menmia.se

 
Ingen bild

Ola

7 maj 2009 13:56

@Mia
"gör den "inre resan"" jaså det är det du ägnar dig åt när du inte är upptagen med att sitta i restaurangvagnen och dricka vin och sprätta mat på stackars business-gubbar som försöker jobba på tåget.

 
Anders Sparring

Anders Sparring

7 maj 2009 18:57

En gång tackade jag ja till en fruktansvärt seg och för mig inte alls relevant släktträff utanför Malmö bara för möjligheten att sitta på tåget och läsa.
Det var stort.
Hur gick det för dig? Din text lämnar en de frågor obesvarade. Vad läste du? Läste du alls? Eller somnade du redan i Flemmingsberg?

http://anderssparring.blogspot.com

 
Ingen bild

Linus

7 maj 2009 19:16

Klichépolisen stegade myndigt och kanske lite väl bredbent fram till den småmysande resenären. Med en liten harkling frågade han med sin bästa mörka, myndiga stämma: Hur var det här då? Varpå han svor till, handfängslade sig själv och åkte direkt i fängelse.

 
Ingen bild

Bropp

8 maj 2009 01:22

Väldigt skojigt, Linus!

 
Anders

Anders

9 maj 2009 00:34

Linus FFLS - Varför hånade du nackkudden i bara två år? Vad hade du för känslor inför den alla herrans år den har funnits, innan dom två år då du raljerade över den och sen köpte en egen? Tack snälla för berömmet om Apberget. Det gjorde mig jätteglad.

Igeln - Jag fattar fullständigt. Och jag lovar att inte säga nånting om det på din bloggg, där 6:19 ju är en frekvent källa till inlägg av den mindre soliga sorten. Att du hemligen älskar dina tidiga tåg, det stannar mellan oss.

Mia - Jag gillar den grejen också. Spåna idéer medan landskapet rullar förbi, det är inte kattskit det. Fast läsa är ännu bättre.

Ola - Vem är det som säger att inte också det att kasta mat och bala vin är en inre resa, på sitt sätt? (Och där blev han skjuten i knäet av förnumstighetspolisen!)

Anders S - Jag läste i en tjock och märklig bok som heter Viriconium av M John Harrison. Tänk dig gråbrun dysterfanasy skriven av Lewis Caroll och Franz Kafka, typ. Och en del jobbpjäser dessutom. Sov gjorde jag faktiskt inte så mycket, men jag satt och var sådär halvt på väg hela tiden. Kände mig dum och långsam. Hade dessutom byten och halvtimmeshäng i Hallsberg och sånt där dumt som fuckar upp hela rytmen.

Linus -Jag håller med Bropp. Det är bara att gratulera till en av dom fyndigaste kommentarerna som någonsin hedrat den här sidan. Tack!

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Linus från länge sedan

10 maj 2009 20:30

Varför så kort tid? Jag pendlade inte förut. Nu är jag inne på mitt tredje år som pendlande vikarie. Då behöver man sin sömn OCH sin nacke.

---

Min kompis Betty pratade t.o.m om Biennalen för den där lilla guldklimpen till pjäs. Sug i dig berömmet! :)

 
Anders

Anders

12 maj 2009 00:37

Linus FFLS - Ah, då klarnar det. Och jodå, jag suger i mig som en stasad tvättsvamp.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards