Direktlänk till inlägg 9 maj 2009

Sie macht ja ein Walraff

Av Anders - 9 maj 2009 12:29

Jag hade det på känn, att bilden som kablades ut i media av en konstnär som ogenomtänkt och sensationslystet slösade bort skattepengar bara för att provocera inte riktigt var hela sanningen.


Idag berättar Anna Odell i DN om bakgrunden till det uppmärksammade tilltaget att bluffa sig in på psyk. Det handlar om egna erfarenheter och en seriös drivkraft att vilja diskutera psykvårdens sätt att handskas med människor, och en bestämd uppfattning om att det här var enda sättet att få fram vad hon behövde få fram. Jag tycker att hon har rätt bra på fötterna, faktiskt. Om nån verkligen har farit illa på grund av det hon gjorde så är jag givetvis beredd att ompröva den ståndpunkten. Vi får väl se vad som sägs i rättegången såsmåningom.*


Jag kan dock inte skaka av mig känslan av att det som provocerar folk mest är inte att hon ljög sig in på psyk, utan att hon gjorde det som ett konstverk. Hade hon varit journalist och kallat det hela wallraffande och reportage så är jag helt övertygad om att bemötandet hade blivit ett helt annat. Även om hon hade haft exakt samma ambitioner. Vad tror ni?


*Tillägg 090510 Om det nu blir nån rättegång. Man ska inte glömma bort att än så länge är Odell bara polisanmäld, inte åtalad.

 
ANNONS
 
Sofia

Sofia

9 maj 2009 12:50

Jag är helt inne på ditt spår! Konst är i dagens sverige något 'farligt'. Lustigt.

http://sofiasko.bloggagratis.se

 
Anders

Anders

9 maj 2009 14:59

Intressant, från nån som pluggar journalistik! Är dom etiska frågorna kring vad man får och inte får göra för att komma åt nåt som skulle vara svårt att nå på annat sätt nåt ni pysslar mycket med på utbildningen?

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Kent

Kent

9 maj 2009 23:07

Anna Odells advokat, fd JämO, Claes Borgström, har nu berättat i en intervju om det eventuella kommande åtalet mot henne.

http://www.svenskbladet.se/halsa/index.php?alias=svenskbladet_moter_claes_borgstrom.html

http://www.svenskbladet.se

 
Anders

Anders

10 maj 2009 10:26

Kent - Halvkul. Framför allt evighetslångt för vad det har att säga (sa han, vildsint kastande stenar i glashus...).

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Linus

14 maj 2009 02:41

Förklaringen av vad hon menar är alltså att hon själv har varit intagen? Jag förstår fortfarande inte ett dugg av vad hon försöker säga? Att hon gjort andra människor illa är dock ställt bortom allt rimligt tvivel. Att bälta andra människor och tvångsinjicera dom är ingen cakewalk...

 
Anders

Anders

15 maj 2009 10:57

Linus - Som jag fattar det (utan att ha sett det faktiska verket) vill hon diskutera det faktum att psykvården är den mest maktfullkomliga samhällsinstans vi har. Hon har bland annat pratat om deras unika rätt att tvångsmedicinera med mediciner som har mycket svåra och kroniska biverkningar. Hon har i intervjuer sagt att hon inte alls är säker på att det är fel att det är på det viset, men att hon tycker att vården också måste kunna diskuteras och ifrågasättas. Hon menar sig vid ett tillfälle i det förflutna ha blivit bältad i onödan, på just S:t Göran. Poängen med iscensättningen på bron, vad jag förstår, var att återskapa samma situation för att se om den skulle leda till samma behandling - bältning och tvånginjicering. Vilket den gjorde. Vad hon således vill ha sagt, antar jag, är att man kan läggas i bälte utan att det är nödvändigt och utan att någon tar en på allvar som patient när man ifrågasätter det.

Såsmåningom, tror jag, så kommer den här diskussionen att börja handla om psykvården och förhållandena för både patienter och vårdare. Och då tror jag att dom skattekronor det här har kostat kommer att ha varit rätt välinvesterade. Oavsett om Anna Odell döms eller går fri.

Jag är, som jag sagt i kommentar förra inlägget som diskuterade det här, helt övertygad om att det är jävligt otrevligt att bälta och söva någon (även om jag är rätt säker på att det är värre att faktiskt läggas i bälte). Men jag ställer mig frågande till om det att ha fått bälta någon i onödan är att ha tillfogats ett lidande som är brottsligt. Trots allt måste det ju ingå i ens normala arbetsuppgifter att vara beredd att bälta patienter. Lite som om du arresterar någon som senare visar sig vara oskyldig. (om man bara jämför "mottagarledet" så att säga.) Klart det inte känns roligt för dig. Men den dåliga magkänslan ingår i dina arbetsuppgifter. Precis som det ingår i mina att krossa folks förhoppningsfulla konstnärliga drömmar.

Och jag är fortfarande övertygad om att om hon varit journalist så hade debatten handlat om nånting helt annat.

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Med en kniv! med Blogkeen
Följ Med en kniv! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se