Direktlänk till inlägg 15 maj 2009

Mannen med näsan

Av Anders - 15 maj 2009 22:22

Jag hade minsann en söt liten pluttnäsa en gång i tiden, precis som Trollet. Föga anade min omgivning vad som genetiskt lurade därinne. Nu kan jag titta på min son och starkt misstänka att jodå, där finns en Hyckertsk kran i vardande. Det är med blandade känslor jag konstaterar det.


Jag är rätt säker på att om man vill beskriva hur jag ser ut för nån som inte kan placera mig, så kommer stor näsa högst upp på listan. Det enda som möjligen historiskt kunnat konkurrera är mitt stora krulliga hår, men det hålls ju åtminstone hyggligt kort numera. Min näsa är mitt signum, det är bara att konstatera.


Jag tror alla, mer eller mindre, har nån sån där kroppsdel som dom har brottats med. Det där fula. Skamfläcken. Om bara inte min X såg så jävlig ut så kanske... Jag vill nog bestämt hävda att min kroppsdel X är mer iögonenfallande än dom flestas. En stor, köttig, välvd båtköl mitt i ansiktet.

Jag har den efter min lappländska farmor. Den sitter i lite olika varianter också på min far, mina fastrar, min bror och åtminstone en av mina kusiner. Vi snackar genetisk dominans med en kniv.


Det var typiskt nog precis i början på puberteten kranen drog iväg. Jag hade flyttat från Hammarö till Åmål och därmed gjort en resa i den sociala hierarkin - nedåt. Från att i fyran ha varit en ledartyp som självklart frågade chans på tjejer och fick ja hamnade jag i femman i nya skolan strax under mitten. Inte utsatt. Inte ensam. Men fan inte boy friend material heller, direkt. När snoken började dra iväg var det nog det sista jag behövde.


Min skolbild i sjuan visar en yngling i collagetröja från typ Ellos, en töntig pikékrage som sticker upp, en fluffig frisyr...och en redan rejält rejäl näsa. Det står liksom får inte dansa så många tryckare, nä stämplat i pannan på den killen. Mitt amorösa självförtroende var nära noll (fast jag hade massor med tjejkompisar). Jag var missnöjd med massor av saker, men näsjäveln var top of the list.


Och det var inte som att jag inbillade mig att den drog blickarna till sig på fel sätt. Nädå. Den kommenterades. (Den kommenteras för övrigt fortfarande ibland.) Förslagsvis genom konstateranden av typen Fy fan vilken stor jävla näsa du har. Som om det vore nån slags nyhet för mig, kanske: Nämen vafan säger du!? Eller som om jag borde be om ursäkt: Förlåt, råkade jag slå till dig med den? Mamma försökte tappert kalla den för en snygg, rak, romersk näsa, men det var ju bullshit. Det är en klassisk kroknäsa jag har. Och den bara växte och växte och växte.Jag la mig till med ovanan att hålla för den på olika sätt, något Loppan fortfarande kan komma på mig med att göra i sammanhang där jag känner mig obekväm. Jag ägnade mig frenetiskt åt att hålla den ren. Den var ju äcklig nog utan att den dessutom skulle vara pormaskig och finnig och fet.


Jag gick dessutom hårt in för devisen anfall är bästa försvar. Jag skojade vildsint om min fula jävla näsa. när vi skulle måla självporträtt på bilden hade mitt en näsa som täckte halva pappret. Jag pratade om att fylla den med blyhagel och slåss med den. Jag undertecknade med Duus med Näsan.


Jag vet inte riktigt när jag började känna mig okej med kranen. Det var rätt sent. Jag har fortfarande svårt att tro på folk som säger att dom gillar den. Jag tänker att det väl är nåt som bara säger, till och med Loppan.


Samtidigt känner jag starkt att den är en viktig del av mig och mitt utseende. Idag skulle jag inte vilja vara utan den. Den är kanske inte snygg men den är intressant. Stilren. Jag gillar också att den är hård. Näsbenet går ända ut. Det finns inget sladdrigt över den. Den går inte att trycka ihop. Den sticker ut som fan och skiter i vilket.


Fortfarande stöter jag på en och annan som känner nåt slags underligt behov att berätta för mig att den är jättestor (som om det vore något jag var ovetande om vid 34 års ålder). Jag får tämligen ofta frågan om jag är judisk (dagsens sanning). Jag har blivit kallad typisk kommunistjude av nynassar på en spårvagn i Göteborg. Och herregud, bara det är ju ett skäl att vara stolt över den.

 
ANNONS
 
Översättarhelena

Översättarhelena

16 maj 2009 00:07

Den stiliga profilbilden fick mig osökt att tänka på det faktum att många japaner undrar om det inte sker väldigt många trafikolyckor i västvärlden, eftersom vår sikt i sidled ju skyms av våra näsor. Detta är helt sant.

http://oversattarbloggen.blogspot.com

 
Håkan (hakke)

Håkan (hakke)

16 maj 2009 00:11

Ett mig närstående fruntimmer har kallat din näsa snygg. Och även min, i ärlighetens namn. Själv kommer jag att tänka på en vers av Tage Danielsson:
Om någon gör ett lämpligt hål
i näsryggen på general de Gaulle
kan han på näsan spela Marseljäsen
och därmed blåsa kallt på bouillabaissen!

http://hakkesnack.blogsome.com

 
Ingen bild

Linus

16 maj 2009 11:51

Intressant Anders! Själv har jag aldrig känt så där speciellt missnöjd med någon speciell kroppsdel. Det var mer ett allmänt missnöje med utseendet, framförallt att man inte hade någonting som gjorde en värd att lägga märke till. Jag såg helt enkelt för vanlig ut :) Har man inget att nojja över i högstadiet så skaffar man väl det antar jag:)

 
Bloggblad

Bloggblad

16 maj 2009 14:27

Kul att det gick bra med manuskvällen! Hade inte väntat mig nåt annat iofs.

Din kran är det inget fel på! Jag har precis samma form, fast inte så långt ut... Jag har aldrig haft komplex för mitt ansikte, eftersom jag sen barndomen fått höra att jag har så vackra ögon. Däremot finns det vissa utväxter som lyder mer under tynglagen än gängse modenormer som stör mig. Jo, jag vet att andra lägger en förmögenhet på att få en sån storlek - men de som köper dem, får dem i brösthöjd...
Men nu har jag blivit så gammal att många vänner faller ifrån av diverse sjukdomar, så jag är mest glad över min strålande hälsa.

http://www.bloggblad.blogspot.com

 
Ingen bild

Linus

17 maj 2009 10:37

Varför kallas det snoken? Det är inte som att den slingrar sig fram i ansiktet? Är det någon som vet?

 
Anders

Anders

17 maj 2009 13:17

Översättarhelena - Det måste väl vara en fråga om vinkel, tänker jag. Tänker man bara på att hålla nere hakan är sikten helt fri!

Hakke - Oj, det var min själ roligt att höra. Och läsa - Tage Danielsson, det var länge sen (med undantag för Grallimatik som jag läste om och skrattade gott åt härom året).

Linus - Hahaha! Du har förstås helt rätt. Fast "Jag ser alldeles för vanlig ut" har jag nog bara hört vad gäller kläder förut.

Bloggblad -Hahaha igen! Tack och lov finns det ju ett och annat man är förskonad från som gossebarn. Fast det går att noja över hängpung och plattrumpa också, om man är på det humöret...

Linus - Ingen aning faktiskt. Det kan ju vara så att det inte har med snok att göra alls, utan är en försvenskning av nåt ord från typ jiddisch eller romani eller månsing eller så. På såna vägar har ju så välbekanta ord som tjej, fika, jycke och schucker letat sig in i språket. Är det nån som vet?

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
Julia

Julia

17 maj 2009 21:21

Kan man säga att man gillar näsor med personlighet utan att det låter antingen som raggning eller något en mamma skulle säga?

http://juliaskott.wordpress.com

 
Anders

Anders

17 maj 2009 23:49

Julia - Då går jag in på din blogg och skriver att du är skitsnygg på melodifestivalbilden (utan raggbaktankar) så är vi kvitt!

http://medenkniv.bloggagratis.se

 
ullrika

ullrika

18 maj 2009 00:48

att nassar har dålig koll är allmänt känt och du råkade bara vara i vägen. för, jude och kommunist är väl om inte märklig så åtminstone mycket ovanlig kombination? ingen idé att argumentera. hoppas du kom undan och dom blev för fulla. och utan vänner.

kran.. f'låt... krams!

http://ullrika.se

 
Ingen bild

Anna Röd

18 maj 2009 11:38

det är inte vi som har stora näsor
det är dom som har små
(var det ur detta einsteins relativitetsteori hade sitt ursprung?)

 
Huskorset

Huskorset

18 maj 2009 20:43

Särdeles trevlig idé, den här kroppsdelsserien. Jag måste också få säga att jag tycker du bär din kroppsdel som en fjäder i hatten...om man kan säga så i det här fallet.
Ser fram emot övriga delar i serien!

http://huskorsetshemligaliv.blogspot.com

 
Anders

Anders

19 maj 2009 22:25

Ullrika - Marx var (icke-praktiserande) jude. Jag kom undan. Dom var typ sexton sjutton och ganska patetiska. Det här var för övrigt femton år sen.

Anna Röd - Hade på känn att du skulle säga nåt om det här inlägget ;-) Såvitt jag minns fastslog vi en gång att om du och jag skulle försöka skaffa barn så skulle någon slags statlig myndighet slå till nödbromsen.

Huskorset - En näsa i hatten låter väl trevligt. Tack!

http://medenkniv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 26 maj 2009 22:25

På sista tiden har flera av mina inlägg lett till att folk jag bryr mig om har missförstått och tagit illa upp. Vilket känns fruktansvärt jobbigt. Jag är inte Alex Schulman och den här bloggen har verkligen aldrig avsett att provocera eller göra folk...

Av Anders - 24 maj 2009 23:59

Och jag kröp till kojs vid midnatt, redig som få, Bäst att vara utvilad inför att jag ska köra så långt imorgon, och jojomen, somnade nästan med boken på näsan, men hann släcka och ta av mig glasögonen.   Vid tio i ett vaknade Trollet, snorig, hostig...

Av Anders - 23 maj 2009 22:52

Sitter på övervåningen till ett litet hus på Koön-sidan av Marstrand. Loppan, svärmor och svärfar är på bröllop i Göteborg, en barndomskompis till Loppan som gifter sig idag. (Jodå, jag var också bjuden. Men OSA:t var för länge sen, innan Trollet ens...

Av Anders - 23 maj 2009 22:40

Jag har för första gången kört finfina Röda Sonja från kust till kust. Som ett spjut gick hon! Ändå tog det sju timmar från södraste Ståkkålm till Marstrand där svärföräldrarna bor. Kön mellan Kungens Kurva och Södertälje är ju som alla vet i stort s...

Av Anders - 20 maj 2009 00:39

För att ängsligt manifestera att Nä, idé med Mina bästa kroppsdelar är inte att skriva dom längsta inläggen i mannaminne kommer del tre omedelbart: Polisonger. Översättarhelena önskade.   Här är han. Amos i Hem till gården. Förutom bilden på en slåt...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Med en kniv! med Blogkeen
Följ Med en kniv! med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se